AMSTERDAM – Vanuit het raam van zijn onlangs betrokken pand aan de Prinsengracht geniet Ed Nijpels van zijn, nu nog, vrije uitzicht op de gracht. We zijn klaar voor ons interview.
Mijnheer Nijpels, u roept Femke Halsema te hulp. Waarom?
Mijn geloofwaardigheid staat op het spel.
Uw geloofwaardigheid?
Ja, het gaat om die aanvraag van de Prinsengrachtmolen, die windturbine vlak voor mijn deur. Ik werd al gebeld door Eneco, Nuon, Essent, u weet wel, de bedrijven voor wie ik hard lobby in het Klimaatakkoord. Die windmolens zijn voor hen een goudmijn. Ze zeiden: Zorg dat die Prinsengrachtmolen er komt, dat is goed voor je geloofwaardigheid.
Maar hoezo dan?
Nou, ik beschuldig tegenstanders van die windmolens door heel het land van NIMBY (not in my backyard, red.) gedrag. Door die windmolen voor mijn eigen deur te omarmen kan ik dat op geloofwaardige wijze blijven doen.
Maar als die Prinsengrachtmolen er komt, wat is het probleem dan?
Het probleem is dat-ie er niet dreigt te komen. De gemeenteraad heeft het voorstel doorgestuurd naar Burgemeester en Wethouders. Het ligt nu dus bij Femke op tafel. En ik hoor geruchten, dat men het plan wil afschieten. Daarom zeg ik: Femke, zorg dat die Prinsengrachtmolen er komt, want anders sla ik een plee-figuur.
Eneco, Nuon en Essent zitten u wel stevig achter de broek.
Nou ja, achter de broek. Ze betalen me goed, haha. Maar ja, voor wat hoort wat natuurlijk. Ik sleep honderden miljoenen belastinggeld voor ze binnen, dus ze mogen niet klagen.
Is het wel slim om dit allemaal aan de pers te vertellen?
Nou ja, de pers. Ik vertel het niet aan de Telegraaf! Dit is de Groengordel. Dat blaadje van jullie wordt alleen verspreid in de grachtengordel. Dat is allemaal GroenLinks, D66 en een enkele verdwaalde VVD-er zoals ik, die ook op de lijn Jetten-Klaver zit. Dat blijft onder ons, zeg maar.
Mijnheer Nijpels, nog een laatste vraag. U zit al tientallen jaren op schoot bij de energiebedrijven. Na zoveel tijd heeft u ongetwijfeld heel veel verstand van energie.
Van energie heb ik geen verstand, van lobbyen des te meer, haha.